Hatırlayacaksınız; İzmir Büyükşehir Belediyesi 2009 yılı Ekim'inde Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, 'İzmir Kültür Çalıştayı"nı düzenlemişti.
İzmir Kültür Çalıştayı'na Türkiye'de kültür- sanata yön veren isimlerin de aralarında bulunduğu İzmir ve Türkiye'den ‘yüz'ün üzerinde kişi katılmıştı.
Çeşitli atölyeler oluşturulmuş; katılımcılar bu atölyelerde, kentin kültürde var olan durumunu, önceliklerini, uzun vadeli projelerini konuşmuşlardı.
İzmir'i katılımcı bir modelle, Kültür, Sanat ve Tasarım Metropolü' yapmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği çalıştaydan öneriler demeti yansımıştı. Ebette bir kentin kültürel geleceğini tek çalıştay ile tanımlamak, tamamlamak olası değil.
Ama katılımcıların beklentisi Kültür Çalıştayı'nın bir "ilk" olma niteliğiyle, İzmir'e gelecek için bir harita oluşturması, ‘kültür master planı' özelliği taşıması yönündeydi.
Bu olumluluk, ciddi bir ön adım olarak gerçekleşti sayılır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden iletilen; İzmir Kültür Çalıştayı çalışmalarını, sonuç ve genel değerlendirmeyi içeren derli toplu, güzel kitap da bunu ifade ediyor.
Yani, İzmir Kültür Çalıştayı ile tarihe ciddi bir not düşülmüş oldu.
Günümüz İzmir'inin kültür-sanattaki somut durumu netleşti, en azından ‘kültür stratejisi' oluşturulmak üzere yol alındı. İzmir Kültür Çalıştayı'ndan çıkan tablo; belli ki çalıştay moderatörü Prof. Dr. İlhan Tekeli tarafından da gözden geçirildikten sonra, İzmir'in kültür stratejisi, üç ana eksen etrafında tanımlanmış.
Birinci eksen; İzmir’in 'Kültür-Sanat ve Tasarım Metropolü" olabilmesi. Bu ekseni; 'kültürel yapıların, kültür üretimi ve tüketiminin' öne çıkarılması, diye özetleyebiliriz.
İkinci ana eksen ise İzmir'i Akdenizli kentlerin etkin üyesi haline getirebilmek.
Bu başlığı da somutlaştıralım: İstenen yeni bir 'kültürel rönesans' yaşadığı öne sürülen Akdeniz kentleri arasında, İzmir'in cazip bir kültür-sanat merkezi olarak yerini alması.
Özellikle Doğu Akdeniz'de kültür başkentlerinden biri olabilmesi.
İzmir'in bu amaç uğruna, 'Barselona, Venedik, Marsilya, Selanik, Atina, İskenderiye, Beyrut’ gibi kentlerle, çok daha etkin iletişimde olması gerekiyor.
İzmir, bu mantıkla Doğu Akdeniz'in kültür yıldızı olabilir.
Üçüncü ana ekseni ise 'Katılımcı Kültür Politikası" oluşturuyor.
Kültür sanat alanındaki tüm etkinliklerin; ‘körler, sağırlar, birbirini ağırlar’ söyleminin yansıttığı gibi değil de; en 'geniş kentli yığınların desteği ve katkısıyla gerçekleştirilmesinin' önemine vurgu yapılmış özenle.
Bu üç eksende buluşan kültürel ‘vizyonun' hayata geçirilmesi için, İzmir'in maddi ve maddi olmayan kültür varlıkları, aktörleri, kurumları ve tüm etkinliklerinin, envanterinin çıkarılması gündemde. Bu envanterin gerçekleşmesi, yenilenerek sürekli kılınması için, itici güç rolünü İzmir Büyükşehir Belediyesi üstlenecek. Ayrıca yerel yönetimin öncülüğünde, tüm sivil kurumların, kültür sanat insanlarının temsil edileceği 'İzmir Kültür Konseyi'nin oluşturulması öngörülüyor. Daha uzun vadede, yine İBB'nin öncülüğünde İzmir Kültür Vakfı'nın kurulması önerisi de dikkat çekici. Çalıştay kitapçığına yansıyan "eylem planı" için; somut önerilerden de birkaç çarpıcı başlığı aktaralım.
En önemlisi, şu anda da ön çalışmaları süren; "Agora-Kadifekale Kültür Parkuru"nun oluşması. Yani bölgenin, tarihsel, kültürel mirası değerlendirilerek kamuya açılması. Açıkhava müzesi ve turizm parkuru olarak kullanılması.'
Bir başka başlıkta ise İzmir Kent Akademisi'nin kurulması öneriliyor.
İzmir ile diğer Akdeniz kentleri arasında 'sanatçı değişim programı'nın uygulanması, kültürü sokakla buluşturacak 'sokak sanatları festivali' organize edilmesi, diğer başlıklar arasında.
'İzmir Kültür Sanat Ödülleri' yaratılması, bağımsız kültüre 'destek fonu' oluşması, parklarda çocuklar için ‘kitap kulübeleri' oluşturulması, kent kültürü yayınlarının daha da etkinleştirilmesi, geçici sanat mekanlarıyla kentlinin sanatla daha çok buluşmasının sağlanması önerileri, dikkat çekiyor. Kültürpark'ın kültür-sanat işlevinin güçlendirilmesi gibi öneriler de, çalıştaydan yansıyan izler arasında. Ege Medeniyetleri Müzesi projesi ise zaten başlı başına gündem konusu. Bundan sonraki süreçte, 'İzmir Kültür Çalıştayı' sonuçlarının takipçisi olmak önem taşıyor.